Fausso-)rouqueto
Erucastrum nasturtiifolium
Brassicaceae Cruciferae
Nom en français : Fausse Roquette à feuilles de cresson.
Descripcioun :Aquelo fausso-rouqueto èi coumuno soulamen dins la valado dóu Rose. Trachis dins li culturo, ermas e sus lou limas de ribiero. Se recounèis subretout à si fueio proun penado, sa cambo peludo, si flour bèn jauno e si boudousco (fru) que s'acabon emé un pichot benc que caup uno à dos grano. Coumpara emé la rouqueto-bastardo que ié sèmblo.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Poudèn pensa qu'èi manjadisso, qu'en Oungrìo fan uno meno de moustardo emé li grano. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 20 à 80 (100) cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Erucastrum
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Escoumbre e proche dis oustau
- Ribiero
Estànci : Mesoumediterran à
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Erucastrum nasturtiifolium (Poir.) O.E.Schulz, 1916
Aiet-de-vigno
Allium vineale
Amaryllidaceae Alliaceae
Àutri noum : Aiasso, Aiolo, Porre-cougiéu, Porre-fèr, Porre-de-vigno.
Noms en français : Ail des vignes, Aillet.
Descripcioun :L'aiasso, emé sa tijo primo, pòu èstre proun grand (fin qu'à 1 m). Se recounèis à sa fueio que douno d'èr à-n-aquelo dóu jounc (fino e boutisso). Lou brout (oumbello) caup soulamen de bousseleto (la maje-fes), o pòu agué quàuqui flour un pau roso emé de lònguis estamino.
Usanço :Es uno planto manjadisso, li fueio e li bousseleto se bouton dins lou manja dóu meme biais que l'aiet cultiva. Coume tóuti lis aiet èi bon pèr la santa de proun de biais. Ei pèr eisèmple vertuous contro li verdau.
Port : Erbo
Taio : 30 à 100 cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Allium
Famiho : Amaryllidaceae
Famiho classico : Alliaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Vióuleto
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Tepiero seco
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Allium vineale L., 1753